Det finns en hel del forskning kring samtalskort och samtalsmetoder. Olika typer av verktyg har använts frekvent i modern tid och utvecklingsområdet är enormt. Nedan följer två vetenskapliga artiklar om ämnet.
De akademiska artiklarna ovan studerar nyttan i användandet av samtalskort och lekbaserade hjälpmedel i samtal med barn och unga. Studien kommer fram till att socialarbetare som samtalar med barn finner en enorm hjälp och tröst i deras arbete när de använder samtalskort och samtalsredskap. Vidare kommer studien fram till att barnen (brukarna) också upplever samtalen som roligare och att de lättare känner sig bekväma med att öppna upp om känsliga saker. Samtalsredskapen hjälper barnen att kommunicera, och det hjälper socialarbetaren att förstå. Båda artiklarna är peer-review:ed vilket säkerställer deras integritet och seriositet. Att dessa typer av redskap i samtal även är nyttiga för föräldrar eller andra som samtalar med barn och unga är därför bekräftat.
Själva gjorde vi vår kandidatuppsats inom ämnet. I denna studie undersöker vi socionomers perspektiv på samtalskort och deras påverkan inom socialt arbete med barn. I studien fokuserar vi på hur socionomer använder samtalskort som verktyg i sina samtal, och vilka effekter de upplever att dessa kort har på kommunikationen med barnen. Dessutom lyfter vi fram de utmaningar socionomer möter när de implementerar samtalskort i sina samtal.
Genom att få en djupare förståelse för dessa aspekter kan vi bidra till utvecklingen av effektiva metoder inom socialt arbete och stödja socionomer i deras viktiga arbete med barn.
Den 16 maj 2024 mottog socionomstudenterna Sakarias Adlouni och Nils Dahlvig stipendium från Campus Vänner för att utveckla sin idé om digitala samtalskort. Efter att ha skrivit sin kandidatuppsats insåg de vikten av samtalskort inom socialt arbete och beslöt att skapa världens första digitala version som en app. Samtalskort används för att underlätta samtal om känslor, skolteman och våld i nära relationer.
Efter stipendiumet från Campus Vänner har vi även haft gott samarbete och stöd från Campus Vänner. Samarbetet har lett till nya kontakter och nätverk inom den Sociala Sektorn och även med andra aktörer inom näringslivet.
Mer om Campus Vänner:
https://www.campusvanner.se/om-oss
Våren 2024 började vi även vårt samarbete med HETCH i Helsingborg. HETCH är en ideell organisation och en tech-gemenskap för startups, scale-ups och innovativa tech-team. De skapar den mest inspirerande miljön och aktiviteter för människor som vill lösa problem och växa. I HETCH får vi samarbete och möjligheter som vi annars inte hade haft. Vi får direkt coaching och stöttning inom verksamheten och även dyrbara kontaker över hela världen.
Mer om HETCH: https://hetch.se/about-us/